Sepatutnya kena tambah minyak baulah cantik kejadian macam telor dadar yang kita makan di restoren. Bonda kurang suka makan makanan berminyak. Sebab dulu selalu kena marah kat abah sebab bila goreng, asyik berminyak je. Kami adik beradik betul-betul menjaga 'minyak'. Bila masak something yang bergoreng, awal-awal kami dah siap lap minyak guna tisu sebelum present letak atas meja makan. Abah kami tak garang. Cuma penuh dengan disiplin.
Inilah telur dadar yang digoreng atas fry pan. Saya tak balikkan pun. Rahsia dia, tutup dengan penutup yang di basahkan air. Dia akan jadi meruap dan masakkan bahagian atas
Pecahkan telur dan lenyek guna garfu. Telur masin ni keras sikitlah. Memerlukan force & torque yang kuat. kehehkeh. Saje la guna bahasa kejuruteraan. Rindu bidang elektrik. Memerlukan daya dan kudratlah sikit untuk menekan bahagian kuning telur tu.
Inilah rupanya. Walaupun nampak simple gitu je, namun ianya menyihatkan. Ada sesetengah orang kata, makanan berjeruk ni not good to our health. Kalau harian masih makan gula, jangan sentuh good ot not. tidak begitu?
selamat mencuba, salam sayang dari bonda sayang
nmpk sedap tu. sy x penah buat lg sbb selalu dpt telur masin je mkn mcm tu je esp kalau ada bubur nasi hehehe laju je mkn
ReplyDelete