page

nuffnang

6 April 2020

Ikan Singgang dan Daging Pekasam

Asslamualaikum. 
 
Selamat pagi. Hari ni dah hari PKP ke berapa entahlah. Harini tak ada mood langsung. Gelisah memikirkan masa hadapan yang entah bagimana pengakhiran. Kalaulah aku lahir dalam dulang emas kan bagus. Dah besar dah kawin tak payah nak survive sesusah janji dapat makan gaji. Bukanlah tak bersyukur. Bersyukur Allah berikan segalanya melalui perantaraan Allah swt. Sekian luahan hati harini.

Semalam dah potong siap² bawang², lengkuas, serai & masuk chiller. 🐟 pun dah siap²rebus. Pagi ni masuk dapur letak semua bahan dlm periuk, pegi mandi. Lepas mandi tutup segala api. Maklumlah dah biasa jadi mak berkerjaya 🤣 Cuma tahun ni tak ada pembantu² kesayangan. Kalau ada neny fahim kan bagus 👩‍👩‍👧‍👦

Daging pekasam tu, masuk pemanas je. Tumis bawang dalam kuali dgn olive oil, masuk beras & masuk daging tadi. Semalam dah buat satu pack, bonda makan sorang je kes suami bonda kata tak nak makan. Harini kena share sebab lepas tu dia tanya mana daging tadi. Dulu duduk oversea memang pekasam ni jadi stok..dah le mahal. Bapaknya tak penah makan pun selama duduk sana, macam tak suka. Kali ni baru selera nak makan. 

Kentang tu saje la test petang nanti kalau rajin nak buat chicken chop. Kentang pun dah kupas semalam rendam masuk cuka 2/3 minit & masuk chiller. Home made fries lah kononnya. Bonda kurang suka 🐟 singgang. Kalau orang hidang, on jer tak memilih. Rezeki jangan di tolak.

#nocookingoilchallange
 

:)

No comments:

Post a Comment

Assalamualaikum / salam sejahtera. Jemputlah komen jika bermanfaat. Terima kasih :)