page

nuffnang

18 March 2021

Gulai tempoyak ikan patin

Assalamualaikum.

Tiga hari lepas dah borong ikan dan ayam dekat pasar basah. Kesemuanya RM300. 😂 Tempat saya  ni jauh dari pasar sebab itulah terpaksa shopping dekat pasar dengan harga yang macam tu. Dah hampir dua tahun tinggal di Pengerang, Johor. Susah hidup kat sini. Tapi tak nak cerita kehidupan di Pengerang. Ada ke kawan-kawan nak tahu macam mana life at Pengerang, Johor? hehe Kat sini tak ada apa-apa pun, betul-betul tempat untuk mencari rezeki. Lain kali saya cite eh.

Sebenarnya inilah my first time beli, siang dan masak ikan patin. Kira hari ini hari dalam sejarahlah. Sebenarnya ikan tu dah di siangkan. Cuma balik rumah, cuci dan basuh guna tepung. dah siap basuh, rendamkan dengan air asam jawa dambuil gonyoh-gonyoh.👈kiranya tips lah un tuk cuci ikan patin atau ikan sungai.

Suami saya pun dah pelik dah, tengok bini dia lain macam je beli ikan patin. Padahal tak suka pun ikan patin ni. Sesekali makan sedap juga. Biasanya guna ikan tenggiri.

Inilah resepinya:

  1. Cili padi/ chili *blend
  2. Tempoyak/ Tempoyak *blend
  3. Kunyit hidup/ Fresh turmeric *blend
  4. Daun kesum
  5. Bunga kantan

Masukkan ke periuk bersama ikan dan perasakan

Although my first gulai tempoyak was spicy, it healthy sebab tak masukkan penambah perisa. Hanya added garam. Less is better. Cuma kalau nak hidangkan pada tetamu, kena masukkan ajinonomolah sesedap rasa. hehe. Ini pun nampak slow saje suami saya makan. Hari-hari setiap masakan emamng ssuami saya komplen masak tak sedap. Itulah sebenarnya penderaan jiwa seorang isteri. Tapi saya buat tak tahu sahaja, janji saya dah buat yang terbaik. Masak di rumah tak sama seperti masak dekat kedai, full load dengan ajinomoto, garam dan gula. kalau boleh kita kat rumah sebagai seorang isteri perlu sediakan makanan yang bermanfaat dan menyihatkan untuk ahli keluarga kita. Sihat tu kan jihad.

 


 Dah petang, mood buat cucur tapi guna tepung segera adabi ikan bilis😅. Ok bai.

3 comments:

  1. sedapnya ikan patinnnnnnn... nak tau x dlm family sy, sy sorg je mkn ikan2 jenis mcm patin ni. yg lain, pandang pun tidak. bla sy ckp sedap berkerut2 dahi diorg hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahahah sampai berkeruttt2, raikan je mereka. Sekali sekala merasa patin. hehe

      Delete
    2. bla sy ckp, ikan mcm ni ada bau2 tanah sikit, bau lumpur, bau hangir tp tu la yg buatkan ikan ni sedap nau2, trs diorg lari hahahahahahahah

      Delete

Assalamualaikum / salam sejahtera. Jemputlah komen jika bermanfaat. Terima kasih :)