nuffnang

9 January 2013

Dividen ASB


assalamualaikum readers 
hari ni rasa macam bersemangat sikit
 
I wrote english text, which I will tell at school, and I will get a mark from it.hewhewhew
Let’s talk about Dividen ASB .

memandangkan I search by english view so I write in english

how to calculate ASB dividend and bonus


Dividen
Formula : (total minimum monthly balance) x dividend /12
Let’s say you invest $100 every month from 0, and dividend for that year is 8%, the dividend will be…
(100+200+300+400+500+600+700+800+900+1000+1100+1200) x 0.08 / 12 = 52

Bonus
Formula : (total minimum monthly balance [Jan - Dec for the last 10 years]) x bonus / 120
Let’s say you invest $100 every month from 0, and bonus for that year is 1%, the bonus will be…
(100+200+300+400+500+600+700+800+900+1000+1100+1200) x 0.01 / 120= 0.65
So if ASB announce dividend=8% and bonus=1%, don’t say the total is 9%, which is not correct. Any question or correction, feel free to put in comment below.

seriously I din understand 'Pelarasan' and 'bonus'

lepas buat search untuk 'pelarasan'  :

Untuk makluman, pelarasan adalah merujuk kepada urusniaga pelaburan tambahan yang dibuat tanpa menggunakan buku pelaburan. Contoh seperti potongan gaji, tambahan secara perbankan internet (Maybank2U/CIMB Clicks) dan sebagainya.


Whats next? Hmm.. I don’t know what to say.So I think I have to say see you later my online diary .
-impianaFida-

 

9 comments:

  1. ai dpt 3.5k hmm ai xtau cmne nk kire semua bendahala tu. klu kena tipu pon ape blh buat :\

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha itu lah kena tipu memang tak tahu sebab x thu kiraan . heee

      Delete
  2. Replies
    1. lepas ni akak boleh mula menyimpa :)

      Delete
  3. kak zu belum check lagi..alah duit pun ciput jer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. smpai hari ni orang masih beratur panjang nk check .

      Delete
  4. Assalamualaikum. bestnya semua orang dapat dividen! hee sheila ada tag fida dalam satu giveaway! tapi klik esok pagi ye. Sheila belum publish entri giveaway lagi. just nak bagitau je! hihi

    ReplyDelete
  5. waalaikummussalam sheila . Fida online kejap je tadi busy sikit .. meriah sangat bunyinya..awak buat G/a contset ke..nanti lepas subuh esok fida bukak k..kalau tak ada subuh pagi tu,,siap awak !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum fida, hihi. memang takda waktu subuh pun. hihi. ni sheila bagi link, memudahkan sikit. jemput join ye. bukan giveaway daripada sheila. hihi

      http://sheilashahfiekry.blogspot.com/2013/01/hanif-idrus-giveaway-2013-segmen.html

      Delete

assalamualaikum / salam sejahtera ! i am afisya afida.