nuffnang

29 January 2013

When Mommy is cooking


Assalamualaikum . Baiklah . Malam ni Mommy Impianafida nak masak . If I review my past , when my mom is cooking , I don’t help . I just sit at the table . Well I'm not lazy person..Masa kecik-kecik dulu bila I masuk dapur je My Mom selalu cakap 'pegi main kat luar' . Till now , bila buat sesuatu kat dapur she wanna perfect for all aspect ! bila basuh pinggan mangkuk dalam sink dia akan cakap 'bukan macam tu..macam ni' and the last she finished . Done .

Ingat nak letak picture resepi ayam bakar ni . Tapi malas lagi masuk lappy . Nanti kot will update later . Ini bukan ayam bakar biasa tahu . Ini ayam bakar penuh dengan rempah kasih dan sayang . hehe

Bau dia macam rendang . pergh ini yang terbaik selama 25 tahun nie . Kat kedai pun tak jumpa masakan ni




sambil memasak kita berdoa, mohon Allah memberikan berkat kepada masakan yang di masak . Biar ia memberikan kesihatan yang baik agar dapat beribadat dan menyembah Allah. Agar kita menjadi hambaNya yang bersyukur. Agar suami, anak-anak  atau sesiapa sahaja jatuh kasih dan menyukai air tangan masakan kita .


tapi bila moodnya kurang maka rasanya pun kurang.ada chemistry mungkin yang keluar dari masakan kita :) semuanya bergantung pada hati dan niat

Baiklah berbicara pasal di dapur ni ingin berkongsi sedikit : 


s

Note : Seingat saya dalam islam mementingkan soal pemakan . Cerita ni masa saya sekolah lagi tapi dah tak berapa nak ingat kisah ni . Ingat tak kisah Nabi adam a.s dan hawa di syurga..antara zina dan pemakanan sebenarnya aspek pemakanan yang didahulukan dari soal zina . 

impianafida



6 comments:

  1. assalamualaikum afisya...betul2 tu...;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikummussalam :-) mcm2pgalaman kita blh thu melalui blogging ni.

      Delete
  2. pernah berkongsi tentang ini juga x lama dulu... btw, moms are like that... bila kita nak tolong masak memang selalu kita kena halau...kakak pernah experience the same thing dulu masa zaman study dan sebelum kerja...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kakak farah..kawan saya mak die suruh duk dapur je masak..tapi sy tak ada pulak pengalaman macam tu . Samala experience kita ni akak..kalau msak untuk diri sendri memang slalu je buat..untuk family tak penah pulak :O

      Delete
  3. Nampak menarik...
    Kalau mak aku masak aku hanya tukang makan....hehhhe

    ReplyDelete

assalamualaikum / salam sejahtera ! i am afisya afida.